JAGT


LIDT OM ELGEN

Masse af jagtmuligheder

Elg, elsdyr, en stor hjort (Alces alces). Engelsk moose/elk, tysk Elch, svensk älg.
Elgen forbindes først og fremmest med Sverige, hvor man har rundt regnet 250.000 af slagsen. Et af de store elg-områder er i Småland mellem Ljungby, Markaryd og Älmhult.
Elgen kan veje 500-700 kg (hvilket giver 250 kg kød pr. slagtet dyr på middagsbordet), og den kan blive omkring 3 meter lang. Den er godt 2 meter høj over skuldrene, hvilket er noget mere end en araberhest. Til trods for denne størrelse er elgen en god svømmer. Det skyldes, at dens pels består af hule hår, der giver den en stor statisk opdrift. Og så er den i øvrigt god til at dykke 5-6 meter ned i søerne, hvor den kan finde sin føde.
Elgen har det derimod svært, når den skal hente føde på jorden, halsen er alt for kort til dette. Den må skræve for at nå græsset. Derfor spiser den ofte blade fra træer. Dette kan man se i skovene, hvor den færdes. I en højde af to meter over jorden kan der været gnavet en krans rundt om træerne, en såkaldt elgkrans. Det kan blive til 10 kilo kviste om dagen, for at stille sulten.

DEN GODMODIGE ELG

Elgen er godmodig. Men møder du en elg med bagudvendte ører og rejste nakkehår – så pas på. Dens klove, der er 12 x 16 cm, kan slå hårdt. Bliver du angrebet, så gå om bag et træ. Elgen kan ikke rende rundt om træer. Det er den ikke skabt til.
Elgen er i brunst fra september til november. I den periode skraber elgtyren furer i jorden, som den urinerer i, hvorefter den vælter sig rundt i sølet. Efter således at have gjort sig lækker, finder den en elgko, som den besvangrer.
Koen er drægtig i 8 måneder og føder 1-2 unger. Elgen bliver i gennemsnit mellem 8 og 25 år.
Forskere har fundet ud af, at mange drægtige elgkøer fra Yellowstone søger tættere mod menneskehabitater for at undgå bjørne.
Jagten går ind i oktober, og hvert område har sin kvote af elge, der må skydes. Man nedlægger knap 100.000 elge om året. I 1994 blev det til 94.000. mens man i 1982 nedlagde 174.741 elge!
Hertil kommer de mange elge, som hvert år nedlægges af svenske og udenlandske bilister. I det nordlige Sverige går elgjagten allerede ind den første mandag i september.